طبیعت و مزاج اسفرزه سرد و تر می باشد. اسفرزه حاوی مقادیر بالای گالیک اسید، تانیک اسید، فیبر، موسیلاژ و گلیکوزیدی به نام اوکوبین است.
اسفرزه (به انگلیسی : Psyllium) و (نام علمی : Plantago ovata) یک گیاه علفی یک ساله بومی هند است، برگ های آن باریک، دراز و نوک تیر هستند، گل های آن سفید رنگ بوده در کنار برگ های قسمت های انتهایی ساقه و به شکل سنبله ظاهر می شوند.
هر میوه ی این گیاه دارای یک دانه ی قهوه ای رنگ است که بسیار کوچک و لغرنده می باشد. هنگامی که اسفرزه در آب خیس می خورد، پوست دانه متورم میشود و پس از پاره شدن لعاب از آن خارج می گردد.